Asigurari de viata Tipuri de asigurari de viata Asigurari suplimentare Intrebari Frecvente Dictionar    
Asigurari de viata
Cum procedam
Asigurarea potrivita
Cum functioneaza
Cat costa asigurarea
Tipuri de asigurari de viata
Clasice
De supravietuire
De deces
Asigurare mixta
Ocazii speciale
De casatorie
De nastere
Pentru studii
Anuitati de tip renta
De capitalizare
Cu prima unica
Cu prima esalonata
Unit-Linked
Pentru copii
Asigurari suplimentare
In caz de imbolnavire
In caz de accident
Invaliditate permanenta
Deces
Incapacitate de munca
Pentru sportivi
Pentru angajati
Pentru calatorii
Straini rezidenti
Intrebari frecvente
Intreruperea platii primei
Asigurarea membrilor familiei
Durata contractului
Modificari contractuale
Costul primei de asigurare
 

Cand intra in vigoare si cand expira contractul de asigurare?
Asigurarile sunt de doua feluri: facultative si obligatorii. Asigurarile obligatorii sunt incheiate doar de asiguratori autorizati de catre Oficiul de supraveghere al activitatilor de asigurare si reasigurare. Aceste persoane autorizate se obliga prin lege, sa elibereze un inscris probator al asigurarii.

Este foarte important insa, ca in momentul in care se opteaza pentru incheierea unui anumit tip de asigurare, sa se ia in calcul momentele in care contractul intra in vigoare si data la care acesta expira dar si procedeele ce trebuie urmate pentru a se prelungi contractul de asigurare. Operatiuniile de reasigurare reprezinta un alt factor important deoarece prin acesta se complteaza activitatea de asigurare, pin cedarea si primirea de riscuri noi pe piata interna si internationala a asigurarilor. Vine vorba despre cedare in reasigurare pe piata internationala doar in momentul in care riscurile care sunt incluse in reasigurare nu mai pot fi plasate pe piata interna.

Actul care atesta ca un contract de asigurare a fost incheiat, este documentul de asigurare, care se poate prezenta sub forma unei polite, al unui certificat, cererea de plata a primei sau inscrisul prin care s-a manifestat vointa asiguratorului de a incheia contractul in cauza. Astfel acest document poate sa fie nominal, la ordin sau la purtator.

Persoana fizica sau juridica la incheierea asigurarii este obligata sa raspunda in scris la niste intrebari care se refera la imprejurarile in care se pot produce unele riscuri. In cazul in care se vor produce schimbari la aceste riscuri, asiguratul trebuie sa comunice aceste schimbari in scris asiguratului.

De asemenea, acesta este obligat sa semnaleze producerea riscului asigurat si stipulat in contact in conformitate cu termenul din contractul de asigurare. In caz contrar se poate refuza dreptul la plata indemnizatiei.

La expirarea contractului de asigurare, asiguratul daca doreste sa patreze polita de asigurare trebuie sa se reasigure, in cazul in care va adauga noi clauze la contractul de asigurare sau sa isi prelungeasca contractul in cazul in care clauzele raman aceleasi.

Prin reasigurare, asiguratorul primeste primele de reasigurare, asiguratorul suportand indemnizatiile pe care reasiguratul le plateste in momentul in care se produce riscul stipulat in contractul de asigurare.

Noul contract de asigurare intra in vigoare la ora 00:00 a zilei urmatoare datei la care a fost achitata prima de asigurare initiala, si nu mai devreme.