Asigurari de viata Tipuri de asigurari de viata Asigurari suplimentare Intrebari Frecvente Dictionar    
Asigurari de viata
Cum procedam
Asigurarea potrivita
Cum functioneaza
Cat costa asigurarea
Tipuri de asigurari de viata
Clasice
De supravietuire
De deces
Asigurare mixta
Ocazii speciale
De casatorie
De nastere
Pentru studii
Anuitati de tip renta
De capitalizare
Cu prima unica
Cu prima esalonata
Unit-Linked
Pentru copii
Asigurari suplimentare
In caz de imbolnavire
In caz de accident
Invaliditate permanenta
Deces
Incapacitate de munca
Pentru sportivi
Pentru angajati
Pentru calatorii
Straini rezidenti
Intrebari frecvente
Intreruperea platii primei
Asigurarea membrilor familiei
Durata contractului
Modificari contractuale
Costul primei de asigurare
 

Asigurare de sanatate in caz de accident
Asigurarea pentru accidentele de munca si boli profesionale este o asigurare de persoane care apartine categoriei de asigurari sociale. Aceasta este garantata de stat si regrupeaza raporturi prin care este asigurata protectia sociala a salariatilor, pentru a se evita riscul diminuarii sau chiar mai mult, a pierderii capacitatii de munca.

Potrivit Legii nr.346/2002 care se refera la asigurarea medicala pentru accidente de munca si boli profesionale, persoanele care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, dar si functionarii publici sunt asigurati obligatoriu in conformitate cu legea.

S-au adus modificari la Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale prin Legea nr.258/2008 publicata in Monitorul Oficial din 10.11.2008. Potrivit acestei noi legi, serviciile medicale corespunzatoare leziunilor cauzate de accidente de munca sau boli profesionale s-au diversificat.

Prin noua lege au fost introduse asistenta medicala de urgenta la locul accidentului, tratament medical ambulatoriu, analize si medicamente prescrise de medic, servicii medicale in spitale specializate pe boli profesionale, tratament de recuperare a capacitatii de munca, servicii de chirurgie reparatorie, precum si investigatii de specialitate si analize de laborator.

De asemenea se pot trata gratuit pe baza asigurarii RCA si CASCO, cei care sunt implicati in accidente rutiere. Daca soferii masinilor implicate in accidente rutiere diverse, au asigurarea platita la zi, toate victimele, exceptand soferul care a dus la producerea accidentului, sunt tratate gratuit. Soferul care a produs accidentul se poate trata si acesta gratuit pe baza asigurarii.

In cazul incapacitatii temporare de munca baza de calcul a indemnizatiilor pentru a se reduce timpul de lucru, este media veniturilor salariale brute realizate de catre salariatul in cauza, in ultimele 6 luni anterioare incidentului care a dus la incapacitatea lui de munca. In cazul in care stagiul de cotizare este mai scurt de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor pentru a se reduce timpul de lucru, o va constitui media veniturilor salariale lunare brute la care a fost achitata contributia.

Pentru a se calcula indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca, reducerea timpului de munca sau trecere temporara in alt loc de munca, sunt luate in calcul zilele lucratoare din luna in care se acorda concediu medical.

Asiguratii au dreptul la prestatii medicale pentru a-si redobandi sanatatea si capacitatea de munca. Pentru a se recupera, asiguratii au dreptul la dispozitive medicale, beneficiind de programe individuale de recuperare, stabilite de medicul specialist in concordanta cu natura bolii. Programul de recuperare individual este obligatoriu, poate include si tratament balnear si are o durata intre 15 si 21 de zile in functie de boala manifestata de asigurat.

Pe tot parcursul acestui tratament, cazarea, masa si utilitatile medicale sunt suportate toate de catre asigurator. Prestatiile si serviciile de reabilitare si reorientare profesionala se acorda de catre asigurator la solicitarea asiguratului, chiar daca acesta nu si-a pierdut total capacitatea de munca.

In cazul in care asiguratul decedeaza, in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale, se acorda despagubiri sotului supravietuitor, copilului, parintelui sau tutorelui. La despagubire se tine cont, daca persoana care va beneficia de despagubiri este mostenitor sau persoana care a suportat cheltuielile de deces.

Cuantumul acestei sume este de 4 salarii medii brute, pe tara, stabilit de Institutul national de statistica. Asiguratorul acorda rambursari de cheltuieli si daca s-a apelat la transport de urgenta, daca in salvarea victimei s-a uzitat de mijloace mai costisitoare decat cele uzuale, daca este nevoie de diferite aparate pentru a facilita viata victilmei (ochelari, aparate acustice, proteze oculare).