Asigurari de viata Tipuri de asigurari de viata Asigurari suplimentare Intrebari Frecvente Dictionar    
Asigurari de viata
Cum procedam
Asigurarea potrivita
Cum functioneaza
Cat costa asigurarea
Tipuri de asigurari de viata
Clasice
De supravietuire
De deces
Asigurare mixta
Ocazii speciale
De casatorie
De nastere
Pentru studii
Anuitati de tip renta
De capitalizare
Cu prima unica
Cu prima esalonata
Unit-Linked
Pentru copii
Asigurari suplimentare
In caz de imbolnavire
In caz de accident
Invaliditate permanenta
Deces
Incapacitate de munca
Pentru sportivi
Pentru angajati
Pentru calatorii
Straini rezidenti
Intrebari frecvente
Intreruperea platii primei
Asigurarea membrilor familiei
Durata contractului
Modificari contractuale
Costul primei de asigurare
 

Asigurare de sanatate in caz de imbolnavire
Asigurarile de orice tip, au devenit in zilele noastre un subiect deosebit de mediatizat. Datorita vietii destul de trepidante si pline de evenimente nefavorabile care se pot petrece la orice pas, omul a ales sa fie precaut si sa ia masuri de preventie cat mai eficiente impotriva acestor evenimente.

Datorita faptului ca foarte multa lume in zilele noastre alege sa isi incheie o asigurare sau chiar mai multe pentru a acoperi cat mai multe riscuri, piata asigurarilor s-a extins considerabil. Una dintre asigurarile foarte uzitate inca de la inceput este asigurarea de sanatate, in acest caz urmandu-se principul „bani albi pentru zile negre”.

Asigurarea de sanatate este actul prin care asiguratul se protejeaza de unele primejdii ce ii pot afecta sanatatea. Acest act, este de fapt foarte util daca asiguratului i s-a deteriorat starea de sanatate, deoarece el poate beneficia de asistenta medicala, plata acesteia fiindu-i decontata de catre asigurarea medicala.

Acest tip de asigurari conform unui studiu recent, alaturi de abonamentele la clinici constituie beneficiul principal pe care un salariat doreste sa il aiba la locul de munca.

Contractul de asigurare medicala acopera si cheltuielile medicale survenite din asistenta medicala, care este oferita in cazul unei imbolnaviri subite si imprevizibile care pericliteaza viata asiguratului.

In cazul asigurarilor de sanatate insa, titularul nu beneficiaza de asitenta medicala gratuita in cazul bolilor profesionale sau in cazul accidentelor de munca. Potrivit legii referitoare la asigurarile voluntare de sanatate, este specificat ca acest tip de asigurare poate fi complementara sau suplimentara. Asigurarea de sanatate complementara suporta total sau partial plata serviciilor neacoperite partial, care se regasesc in pachetul de servicii medicale de baza.

Pe de alta parte, potrivit aceleiasi legi, asigurarile de sanatate voluntare de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii care nu sunt cuprinse in pachetul de servicii medicale de baza, dar si optiunea pentru un anumit personal medical, a solicitarii unei a doua opinii medicale si beneficiere de conditii hoteliere superioare.

Pot beneficia de aceste servicii oferite de sistemul de asigurari voluntare de sanatate cetatenii romani dar si cei straini care au dreptul la pachetul de servicii medicale de baza din cadrul asigurarilor sociale de sanatate.

Totodata potrivit aceleiasi legi, referitoare la asigurarile voluntare de sanatate, contractul de asigurare trebuie sa cuprinda o serie de elemente: lista si volumul de acoperire a coplatilor pentru asigurarea voluntara de sanatate complementara, conform cu pretul de referinta fixat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, lista serviciilor din asigurarea voluntara suplimentara, lista furnizorilor agreati, modalitati de contactare ale acestora, drepturile si obligatiile partilor implicate, fiind evidentiat clar riscul de imbolnavire individual, modalitatile de decontare a serviciilor medicale, modalitati de incetare a valabilitatii contractului, dar si modalitati de solutionare a eventualelor litigii.

In cazul incheierii unui asemenea tip de asigurare, asiguratorul isi asuma obligativitatea de a oferi asiguratului informatiile necesare privind drepturile si obligatiile care rezulta din contract, pentru a proteja interesele asiguratilor.

Asiguratorul este autorizat sa ceara la initierea contractului de asigurare, pe cheltuiala proprie, avand consimtamantul asiguratului, informatii despre starea de sanatate a acestuia, precum si efectuarea unui examen medical pentru a se evalua starea de sanatate.

Informatiile din contractul de asigurare voluntara au caracter confidential. De asemenea prin acest contract, asiguratorul care incheie asigurari voluntare de sanatate de tip suplimentar poate restrictiona accesul asiguratului, partial sau in totalitate, la anumiti furnizori de servicii si poate conditiona utilizarea acestor servicii in caz de imbolnavire.

In schimb asiguratorii care se ocupa cu asigurari voluntare de sanatate de tip complementar sunt obligati sa achite coplata conform informatiilor stipulate in cotract.

In cazul ambelor tipuri de asigurare de sanatete, furnizorii care presteaza servicii medicale pentru asigurarile de sanatate voluntare trebuie sa fie autorizati de catre Ministerul Sanatatii Publice, conform reglementarilor in vigoare. In cazul serviciilor care intra in categoria asigurarilor de sanatate de tip complementar, furnizorii trebuie sa aiba o relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.