Asigurari de viata Tipuri de asigurari de viata Asigurari suplimentare Intrebari Frecvente Dictionar    
Asigurari de viata
Cum procedam
Asigurarea potrivita
Cum functioneaza
Cat costa asigurarea
Tipuri de asigurari de viata
Clasice
De supravietuire
De deces
Asigurare mixta
Ocazii speciale
De casatorie
De nastere
Pentru studii
Anuitati de tip renta
De capitalizare
Cu prima unica
Cu prima esalonata
Unit-Linked
Pentru copii
Asigurari suplimentare
In caz de imbolnavire
In caz de accident
Invaliditate permanenta
Deces
Incapacitate de munca
Pentru sportivi
Pentru angajati
Pentru calatorii
Straini rezidenti
Intrebari frecvente
Intreruperea platii primei
Asigurarea membrilor familiei
Durata contractului
Modificari contractuale
Costul primei de asigurare
 

Asigurare in caz de incapacitate de munca
Pierderea totala sau partiala a capacitatii de munca al unei persoane reprezinta o reala problema, pentru persoana aflata in cauza dar si pentru apartinatori. Incapacitatea de munca datorata diferitelor accidente sau afectiuni, poate fi temporara sau definitiva. In cazul in care este vorba despre incapacitate de munca, persoana in cauza primeste atentia cuvenita in conformitate cu legea (concedii, indemnizatii, asistenta medicala sau pensii).

In acest sens, se va acorda asiguratului in cauza concediu pentru incapacitate temporara de munca, sau concediu medical. Acest concediu este de fapt sistarea cursului normal al activitatii desfasurat de salariatul in cauza, din motive de sanatate. Acesta nu reprezinta un act care implica vointa partilor.

Concediul dat asiguratului pentru incapacitate temporara de munca este unul dintre drepturile sociale ale asiguratului pentru care sunt achitate contributii la concedii si indemnizatii la asigurari sociale de sanatate, tocmai pentru aceste evenimente.

In acest caz, angajatul va avea si contractul individual de munca suspendat, datorita intreruperii pestarii activitatilor salariale potrivit Codului muncii art. 49 alin (2). Este suspendat astfel contractul de munca, ceea ce are ca rezultat intreruperea temporara si independenta de vointa partilor, prestarea de activitati salariale si astfel plata salariului.

Fiind un beneficiu acordat prin lege salariatilor, concediul medical nu trebuie supus aprobarii angajatorului. Concediul medical si starea pasagera de boala nu trebuie insa confundata cu incapacitatea fizica sau psihica de boala, care impiedica angajatul sa isi indeplineasca sarcinile salariale.

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este suportata de catre angajator tinandu-se cont de numarul de angajati pe care ii are la data la care s-a produs accidentul care a dus la incapacitatea de munca.

În vederea prevenirii îmbolnavirilor si a recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de: indemnizatie pentru reducerea timpului de munca; concediu si indemnizatie pentru carantina; tratament balnear, conform programului individual de recuperare.

Sunt luate insa in considerare si situatile in care din motive medicale angajatul nu mai poate sa isi duca la indeplinire indatoririle salariale, diminuand totodara calitatea prestatiei sale si bunul mers al serviciului in care lucreaza. In aceste cazuri angajatorul are dreptul sa solicite medicului de medicina a muncii un examen de specialitate, care sa confirme daca angajatul in cauza isi poate sau nu continua activitatea in cadrul serviciului.

Daca raspunsul este unul nefavorabil, medicul poate propune angajatorului ca salariatul sa fie trecut pe un alt loc de munca vacant, care sa i se poata adapta nevoilor si unde starea angajatului sa nu defavorizeze buna desfasurare a serviciului.

Daca insa aceasta incapacitate manifestata de angajat este totala, fiind invaliditate de gradul I sau II, ea atrage dupa sine pensionarea.

In cazul in care salariatul in cauza refuza sa treaca pe postul recomandat de Medicina muncii, care este gradul corespunzator sanatatii sale, angajatorul poate dispune concedieea angajatului in cauza pentru inaptitudine fizica si/sau psihica conform art.61 alin c) din Codul Muncii.

Pensionarea medicala a salariatului este facuta conform art. 53 si urm. Din Legea nr. 19/2000 referitor la sistemul public de pensii si drepturi de asigurari sociale.

Pensia de invaliditate reprezinta pierderea totala sau pe jumatate a capacitatii de munca, care procedural se da dupa o lunga perioada de concedii pentru incapacitate temporara de munca. In acest caz, medicul specialist al asigurarilor sociale emite decizia de incadrare intr-un anumit grad de invaliditate, conform careia se stabileste si pensia de invaliditate.

In acest caz indemnizatiile platite de angajatori asiguratilor nu depasesc contributia datorata de acestia in luna curenta. In cazul pensionarii pe caz de boala, asiguratul trebuie sa aiba certificatul medical vizat la Casa Judeteana de Pensii care se deduce de catre angajator din contributia la fondul de asigurare de accidente de munca si boli profesionale, alaturi de dovada platii la zi a contributiei la fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.