Asigurari de viata Tipuri de asigurari de viata Asigurari suplimentare Intrebari Frecvente Dictionar    
Asigurari de viata
Cum procedam
Asigurarea potrivita
Cum functioneaza
Cat costa asigurarea
Tipuri de asigurari de viata
Clasice
De supravietuire
De deces
Asigurare mixta
Ocazii speciale
De casatorie
De nastere
Pentru studii
Anuitati de tip renta
De capitalizare
Cu prima unica
Cu prima esalonata
Unit-Linked
Pentru copii
Asigurari suplimentare
In caz de imbolnavire
In caz de accident
Invaliditate permanenta
Deces
Incapacitate de munca
Pentru sportivi
Pentru angajati
Pentru calatorii
Straini rezidenti
Intrebari frecvente
Intreruperea platii primei
Asigurarea membrilor familiei
Durata contractului
Modificari contractuale
Costul primei de asigurare
 

Pot modifica contractul de asigurare?
Datorita faptului ca asigurarile sunt special create pentru a acoperii nevoile asiguratului, acesta confera si o anumita doza de flexibitate, care da posibilitatea asiguratului sa revizuiasca polita de asigurare, ba chiar mai mult, acest pas este si recomandat de catre casele de asigurare.

In cazul in care asiguratul opteaza la schimbarea anumitor detalii din contractul de asigurare trebuie sa ia in calcul ca sunt doua tipuri de schimbari pe care le poate efectua: schimbari care pot fi efectuate oricand asiguratul are nevoie si schimbari care pot fi efectuate doar la aniversarea contractului de asigurare – la o data stipulata in contractul de asigurare.

Exista de asemenea schimbari care sunt specifice anumitor tipuri de asigurare. Este important insa, ca asiguratul sa consulte prima data conditiile contractuale stipulate in contractul sau de asigurare, sa consulte materiale de prezentare a produselor, si nu in ultimul rand sa se consulte cu un reprezentant de la compania de asigurari la care apartine.

Este indicat ca viitorii asigurati sa se consulte si inainte de a semna contractul de asigurare pentru a fi lamuriti cu toate detaliile stipulate in contract si pentru a fi complet informati despre optiunile la care pot recurge in cazul in care vor sa schimbe ceva la asigurare.

Din categoria modificarilor care pot fi efetuate in contractul de asigurare se numara modificarile datelor personale (in cazul schimbarii domiciliului, a numelui), modificari ale beneficiarului sau contractantului politei de asigurare, modificarea perioadei de plata sau a modalitatii de achitare a primelor, reduceri sau cresteri ale sumei asigurate, rezilierea sau adaugarea de asigurari suplimentare, dar si efectuarea de plati suplimentare.

Pe langa aceste modificari se regasesc actualizarile valorilor de prima si a sumei asigurate in conformitate cu inflatia, intreruperi ale platilor pe perioada determinata, optarea pentru un contract liber de plata primelor, obtinerea de imprumuturi cu ajutorul contractului de asigurare, precum si cesionarea politei pentru a se opta pentru o banca sau pentru o institutie de creditare. In cazul in care asiguratul traverseaza o perioada mai dificila din punct de vedere financiar si se gandeste la varianta de a renunta la asigurare, este bine sa fie informat de faptul ca aceasta miscare implica costuri care se pot evita usor prin schimbarea unor conditii din contractul existent.

Daca este vorba despre o polita de tip unit linked, se poate recurge la transformarea contractului existent intr-unul liber de plata primelor – nu se mai platesc prime, suma asigurata fiind ajustata la valoarea contului, la rascumpararea partiala, reducerea primelor de asigurare sau schimbarea frecventei acestora.

Daca este vorba despre contracte traditionale, acestea se pot intrerupe pe o perioada determinata, astfel asiguratul fiind scutit de plata primelor sau dimpotriva contractul poate fi schimbat intr-unul liber de plata primelor.

Consultantul de asigurari este in masura sa ofere informatii utile si formularele necesare in cazul efectuarii unor schimbari la polita de asigurare. Aceste informatii se pot gasi de asemenea si pe site-ul caselor de asigurari, alaturi de alte informatii utile care ajuta asiguratul sa ia decizii corecte in ceea ce priveste schimbarile facute in contractul de asigurare.

Este bine de stiut, ca in cazul in care s-a optat pentru un anumit tip de asigurare, care nu multumeste intocmai asiguratul, acesta are la dispozitie 20 de zile de la data incheierii asigurarii sa renunte la acesta, prima initiala fiind restituita integral asiguratului.

Un alt gen de schimbare foarte des efectuata, este modificarea frecventei primelor. Aceasta modificare se poate efectua insa, numai la aniversarea contractului, completand un formular special pe care asiguratul il va primi de la consultantul sau. Astfel asiguratul va putea decide daca va plati primele de asigurare lunar, trimestrial, semestrial sau anual.