Asigurari de viata Tipuri de asigurari de viata Asigurari suplimentare Intrebari Frecvente Dictionar    
Asigurari de viata
Cum procedam
Asigurarea potrivita
Cum functioneaza
Cat costa asigurarea
Tipuri de asigurari de viata
Clasice
De supravietuire
De deces
Asigurare mixta
Ocazii speciale
De casatorie
De nastere
Pentru studii
Anuitati de tip renta
De capitalizare
Cu prima unica
Cu prima esalonata
Unit-Linked
Pentru copii
Asigurari suplimentare
In caz de imbolnavire
In caz de accident
Invaliditate permanenta
Deces
Incapacitate de munca
Pentru sportivi
Pentru angajati
Pentru calatorii
Straini rezidenti
Intrebari frecvente
Intreruperea platii primei
Asigurarea membrilor familiei
Durata contractului
Modificari contractuale
Costul primei de asigurare
 

Asigurari cu componenta investitionala - Unit-Linked
Datorita stilului de viata trepidant si de cele mai multe ori incarcat cu evenimente neasteptate, din ce in ce mai multi oameni opteaza sa incheie o asigurare prin care sa isi protejeze bunurile, viata, dar si viata familiei. Piata asigurarilor ofera o paleta larga de optiuni si servicii clientul putand opta pentru varianta care i se potriveste cel mai bine.

Unul dintre tipurile de asigurari care tenteaza pe multi dintre asigurati este asigurarea de viata unit-linked. Acestea sunt asigurari pe baza de investitii, care pe langa protectia oferita prin asigurare, ofera clientului oportunitatea de a investi.

Prima platita de asigurat este investita in fonduri de investitii puse la dispozitie de catre asigurator, asiguratul primind o cota parte din aceasta suma – unit-uri. Clientul asigurat poate opta pentru fondurile in care se vor investi primele platite de acesta, avand dreptul insa sa schimbe aceasta structura. Pentru a putea participa la acest fond de investitii, asiguratul trebuie sa isi faca o asigurare de viata.

Spre deosebire de alte tipuri de asigurari in acest caz, riscul investitiei este al contractantului. Acest gen de asigurari sunt alcatuite din mai multe componente.

Componenta de protectie este reprezentata de o asigurare de viata pe termen nelimitat, plata primelor esalonate facandu-se pana la pensionare, pe perioada protectiei suma asigurata sa fie garantata de client. Daca clientul decedeaza, beneficiarul incaseaza valoarea maxima dintre suma asigurata si valoarea contului in acel moment.

Suma asigurata este stabilita de catre client si se incadreaza intre o valoare maxima si una minima, luand in calcul si varsta sa precum si prima platita, valoarea contului fiind echivalentul valoric al unit-urilor detinute de catre asigurator.

Componenta investitionala reprezinta achizitionarea de unitati de cont in fondurile financiare ale asiguratorului. Aceste fonduri sunt interne, inchise, fiind un portofoliu de active financiare administrate de asigurator in folosul asigurarii.

Accesul la aceste fonduri se va face doar prin intermediul asigurarilor unit-linked, prima de asigurare platita fiind doar pentru cumpararea de unit-uri. Primele se vor plati anual, semestrial, trimestrial, lunar, dar si atunci cand se va face marirea platii de investitie. Valoarea unui unit este stabilit saptamanal, in momentul evaluarii fondurilor, regasindu-se si in pretul de vanzare.  
Componenta rentelor se regaseste doar cand exista posibilitatea transformarii contului. De obicei rentele sunt platite pe o perioada garantata chiar daca asiguratorul deceaza.

Pretul de cumprare este de fapt pretul unit-urilor in fondurile financiare mentionate. Produsele unit-linked se caracterizeaza prin faptul ca prima de asigurare nu este fixa (ele se pot modifica oricand), se poate alege suma asigurata intre un minim si un maxim stabilit tinandu-se cont de varsta asiguratului si valoarea primei platite, plata primelor de asigurare este esalonata, respectiv se poate retrage o anumita cota din numarul de unit-uri din cont, iar contractul se poate transforma intr-unul cu suma asigurata redusa in cazul incapacitatii achitarii primelor.